top of page

Somnul

Writer's picture: NutriOilsNutriOils

IMPORTANTA SOMNULUI



Stim cu totii ca tot ceea ce facem în timpul rutinei noastre zilnice influenteaza sanatatea si bunastarea noastra,insa adesea uitam ca obiceiurile noastre de dormit sunt la fel de importante pentru sanatatea noastra,ca si alimentatia si stiulul de viata.

Gasirea unui mod sanatos de a trata emotiile si stresul cotidian sunt parti importante ale zilei noastre, si permit mintii si trupului noastru sa se odihneasca si sa se recupereze noaptea. Consecintele unui somn insuficient sau superficial se reflecta atat in lipsa de energie in ziua urmatoare cat si in dezechilibre pe termen lung , iar lipsa somnului de calitate este cauza unor riscuri pentru sanatate care pot afecta organismul .



Ce face creierul si corpul nostru în timp ce dormim?



Somnul este mult mai mult decât o modalitate de a trece timpul sau un mijloc de a scapa de pungile de sub ochii nostri. Pe masura ce dormim, creierul si organismul trec prin procese importante care sunt necesare pentru crestere ,învatare si memorie si recuperarea sistemelor corpului.

In timp ce dormim, creierul nostru proceseaza informatii, stimuli si amintiri din toata ziua. Pe masura ce creierul trece prin informatii importante si amintiri, elimina "deseurile" si excesul de informatii pentru a reîmprospata mintea - facand creierului sa înceapa "proaspat" dimineata.

Somnul relaxant, adânc permite corpului sa se odihneasca si sa se recupereze ,sa regenereze celulele corpului, în timp ce muschii sunt relaxati si respiratiile sunt lente si profunde.In timpul somnului profund mintile noastre proceseaza informatii, dându-i corpului o pauza,si astfel ajutand sistemele importante sa functioneze în mod corespunzator.

In timpul noptii, experimentam mai multe nivele de somn care permit creierul si corpul sa se odihneasca si sa se recupereze.

Când scurtam aceste procese , mintile si trupurile noastre nu au timp sa proceseze corect si sa se recupereze, ceea ce poate provoca probleme pe termen lung.



Consecintele unui somn de proasta calitate



Expertii sugereaza ca adultii au nevoie de cel putin sapte pâna la opt ore de

somn pe noapte. în timp ce cantitatea de somn necesara poate varia usor de la persoana la persoana. Este important ca toata lumea sa aloce timp suficient corpului sa se odihneasca ,pentru o durata suficienta de timp, în fiecare noapte, pentru a se mentine in parametrii corespunzator functia creierului si a sistemelor majore ale organismului.

Din pacate, multi adulti nu acorda o durata adecvata orelor de somn în fiecare seara datorita unui numar de circumstante, inclusiv întreruperi frecvente în timpul noptii de catre copii sau nou-nascuti, paturi inadecvate sau un mediu nefavorabil de dormit, consumul de substante stimulatoare cum ar fi cofeina, un program de lucru exigent si distragerea atentiei prin tehnologie sau divertisment.

Deoarece somnul de calitate este vital pentru restabilirea organismului,lipsa odihnei adecvata poate prezenta riscuri pentru sanatate. De exemplu, somnul neadecvat poate avea un impact asupra capacitatii noastre de a pierde în greutate sau de mentiere a unei greutatati constante, sanatoase. Lipsa somnului sanatos poate influenta si emotiile, comportamentul si abilitatea de a lua decizii, toate avand efecte negative asupra vietii noastre de zi cu zi. Atât pentru adulti cât si pentru copii,deprivarea de somn poate influenta capacitatea de învatare si motivatia, facand dificil procesul de învatatare cu impact negativ asupra oricarui sistem de organe din organism, afectand grav in final sanatatea noastra generala.

In timp ce unii cred ca impactul somnului sarac este minim, este important de observat ca lipsa de somn influenteaza timpul de reactie, care poate va afecteaza în mod semnificativ capacitatea de a conduce în siguranta. Mii de accidente si decese sunt cauzate de soferii somnorosi in fiecare an, facand somnul de calitate o cauza de viata si de moarte.

Pe lânga consecintele si riscurile enumerate mai sus, lipsa unui somn adecvat poate avea o varietate de efecte care pot diferi de persoana la persoana. Impactul negativ al privarii de somn se poate manifesta în organism prin provocarea de schimbari în starea de spirit, care influenteaza sistemul cardiovascular, sau afecteaza sistemului imunitar.

Obiceiurile bune de dormit pot îmbunatati calitatea vietii si sanatatea generala

Asa cum privarea de somn poate duce la riscuri pentru sanatate si alte efecte negative,cu impact asupra corpului si a creierului, obtinerea unui somn bun ajuta organismul sa se recupereze si sa se pregateasca pentru o alta zi. Cu somnul potrivit, avem vigilenta mentala si controlul emotiilor necesare rezolvarii provocarilor din fiecare zi..




AJUTOR SUPLIMENTAR


Pentru multi, obtinerea unui somn mai bun nu este pur si simplu o chestiune de a merge mai devreme la culcare. Multi adulti au cele mai bune intentii de a obtine un somn bun, dar planurile lor sunt contrare atunci când acestia nu-si pot face creierul sau corpul sa se relaxeze. Daca ati încercat sa va îmbunatati obiceiurile de dormit, dar nu puteti obtine un somn mai bun,încercati câteva dintre sugestiile de mai jos:

• Mentineti o dieta sanatoasa;


•Creati un mediu bun de dormit: asigurati-va ca este întuneric, nu prea cald sau rece, si linistite;

• Evitati stimulentii: alcool,cofeina;

• Asigurati-va ca aveti asternut adecvat: luati în considerare cumpararea de perne moi sau saltele confortabile;

• Exercitiu fizic regulat (dar nu prea aproape de culcare);


• Indepartati tot ce va distrage atentia: eliminati ispitele tehnologiei si încercati sa evitati sa dormiti cu televizorul pornit;


• Relaxati-va corpul: încercati o baie calda sau ceai de musetel;


• Resetati ceasul intern: mergeti la culcare si treziti-va la aceeasi ora, în fiecare noapte şi dimineata.

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


  • Facebook
  • Instagram

                Multumesc!

bottom of page