Folosind toate cele 5 simturi: vaz, auz, miros, gust, atingere.
Sa mananci pare simplu, dar te-ai gandit ca fiecare inghititura trebuie evaluata cu toate simturile? Doar degustand cu atentie fiecare aliment o sa stii daca iti place sau nu si o sa-ti dai seama cand te-ai saturat.
De multe ori mancam fiind atenti la alte lucruri si uitam sa ne bucuram de mancarea din farfurie. Ca sa fie sanatoase si hranitoare, alimentele trebuie sa treaca “examenul” la toate cele 5 simturi. Nu merita sa consumi un preparat care arata bine, dar a ramas repetent la capitolul gust sau miroase neapetisant. Fa-ti un obicei din a consuma doar alimente “premiante” la toate cele 5 categorii.
ATINGEREA
Pielea este cel mai mare organ de simt al corpului. Cu ajutorul ei simti temperatura si consistenta lucrurilor cu care vii in contact. Mancarea trebuie atinsa, numai asa poti sa spui daca o bucata de paine e veche sau proaspata, ori daca o caisa e coapta sau nu. Cu ajutorul receptorilor de pe mana si din gura stii daca un aliment e moale sau tare, sfaramicios, cremos, lucios, aspru sau catifelat, rece sau cald.
AUZUL
Fii atent atunci cand mananci si ai sa observi ca alimentele pot fi auzite. Cand vei musca dintr-un mar sau o bucata de paine crocanta vei auzi un alt sunet decat atunci cand mananci un iaurt sau o banana. Pana si bulele de gaz din apa minerala fac un zgomot aparte. Fa-ti un obicei din a asculta mancarea, are multe sa iti spuna!
VAZUL
Se spune ca “mancam cu ochii” pentru ca vederea are un rol esential in alimentatie. E suficient sa vezi un produs care iti place si deja se declanseaza o salivatie puternica, doar la gandul ca-l vei manca. De aici vine vorba “iti ploua in gura de pofta” .
Ochii ne ajuta sa identificam un aliment, dar si sa-i evaluam calitatile: culoare, forma, aspect. Vederea iti spune ce tip de mancare urmeaza sa consumi, dar si ce cantitate ai in farfurie.
Felul in care arata masa, aranjarea alimentelor si diversitatea de culori influenteaza si ele apetitul. Ca sa poata servi ca hrana, mancarea trebuie in primul rand sa arate bine. Cine ar manca o banana albastra sau o friptura verde? Creierul asociaza culoarea unui aliment cu un anumit gust, iar acest lucri devine un redlex natural, nu mai e nevoie sa te gandesti.
Cand spui MORCOV gandul iti fuge la portocaliu, iar cuvantul spanac este legat automat de culoarea verde.
GUSTUL
Nu poti sa stii ce gust are o mancare pana cand nu o gusti. Acolo se afla limba, organul responsabil cu evaluarea gustului. Pe suprafata ei sunt niste papile gustative ce identifica 4 senzatii principale: ACRU, AMAR, DULCE si SARAT.
Gustul, ca si o partitura muzicala, se formeaza pe baza acestor 4 “note” de baza. Gustul dulce se simte cu varful limbii, cel sarat si cel acru cu partile laterale, iar gustul amar cu baza limbii. Ca sa simti gustul complet al unui aliment trebuie sa-l mesteci bine si sa-l plimbi prin toata gura, doar asa poate lua contact cu toate cele 4 tipuri de papile gustative.
Gustul dulce declanseaza automat satisfactia (iti place, mai vrei), in timp ce gustul sarat iti trezeste interesul, deschide apetitul. Despre acru si amar nu sunt multe de spus, primul te face sa te strambi, iar al doilea iti provoaca dezgustul, o respingere.
IMBOGATESTE-TE SI DIVERSIFICA-RI GUSTURILE!
Daca vrei sa te bucuri de mai mult gust in mancare, foloseste condimentele si ierburile aromate. Zaharul si sarea, ingredientele clasice pentru gustul dulce si cel sarat, pot fi inlocuite cu alte arome, mai sanatoase si mai savuroase.
➖ In loc de sare : piper, nucsoara,chimen, marar, tarhon, cimbru
➖In loc de zahar : vanilie, scortisoara, ghimbir, menta.
MIROSUL
Gura si nasul sunt conectate intre ele si, in timp ce mesteci, moleculele din mancare se elibereaza si ajung la receptorii de miros din nas. Gustul complex al unui aliment se numeste AROMA si este rezultatul combinatiei dintre gust si miros.
AROMA = GUST + MIROS
Cu ajutorul aromelor, oamenii evolueaza, interactioneaza, se cunosc si se identifica. In primele luni de viata, legatura dintre mama si nou-nascut tine de mirosul pielii si de gustul laptelui, nu de vedere.
Mirosul iti foloseste pe 4 planuri :
- sa te hranesti
- sa-ti amintesti
- sa-ti imaginezi
- sa comunici
Comentários