top of page

Rolul activitatii fizice in viata noastra

Writer's picture: NutriOilsNutriOils


STIAI CA....


Sedentarismul este o componenta principala a unui stil de viata patogen, cu risc de imbolnavire. Orice tip de activitate fizica este benefic, cu conditia sa fie facuta cu placere, timp de minim 30 de minute /zi, minim 5 zile / saptamana.

Activitatea fizica se defineste ca miscarile corpului produse prin contractia musculaturii scheletice, care creste consumul de energie peste nivelul bazal.














Conditia fizica este calitatea sau starea de a fi in forma ( fit) .


Fitness-ul este definit ca " abilitatea de a indeplini sarcinile de zi cu zi cu vigoare si vigilenta, fara oboseala excesiva si cu o cantitate suficienta de energie pentru a se bucura de activitati de agrement si pentru a raspunde urgentelor " .


Competentele fitnessu-lui sunt :

- forta si rezistenta musculara

- puterea musculara

- flexibilitatea

- viteza

- masurabile prin ritmul cardiac

- consumul de oxigen

- biomecanica ( puterea musculara, echilibrul )

- compozitia corporala .


Exercitiul fizic este o forma a activitatii fizice, care este repetata, planificata, structurata, cu scopul ameliorarii sau mentinerii uneia sau mai multor componente ale conditiei fizice.



Exercitiul fizic poate fi, in general, clasificat in doua categorii :


- exercitiul fizic aerob ( jogging-ul, innotul, ciclismul ) care implica utilizarea grupelor musculare scheletice, cu promovarea unui echilibru continuu intre consumul si utilizarea de oxigen ;

- exercitiul fizic anaerob ( wrestling-ul, sprintul, inotul viguros ) caracterizat prin scurte perioade de activitate musculara extrem de intensa, ce suprasolicita caile metabolice normale ; glucoza saguina disponibila, oxigenul si glicogenul muscular sunt rapid utilizate formandu-se un surplus de metaboliti.


Sunt si forme de exercitiu fizic care au la baza tehnicile de relaxare. Cum este Yoga, de exemplu, combina tehnicile de respiratie cu stretching-ul si meditatia. Unele tehnici de arte martiale pun accent pe meditatie si gandire pozitiva, toate acestea cu scopul ameliorarii rezistentei mintii si a corpului.


Beneficiile exercitiului fizic :


- scade greutatea si previne cresterea ponderala ;

- scade tesutul adipos si depozitele de grasimi viscerale, creste tonusul si masa musculara ;

- scade insulinorezistenta ;

- imbunatateste circulatia sanguina, combate stresul ;

- creste HDL - colesterolul , scade trigliceridele, amelioreaza controlul glicemic ;

- rol in preventia bolilor cardiovasculare, neoplasmelor, osteoporozei ;

- creste calitatea vietii .


Timpul petrecut in activitati de recreere de intensitate fizica mare si privitul la televizor ( ca indicator unui stil de viata sedentar ) pot fi asociate cu obezitatea si cu markeri ai bolii cardiovasculare independent de activitatea fizica totala raportata .

2 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


  • Facebook
  • Instagram

                Multumesc!

bottom of page