top of page

Recomandari dietetice pentru adolescenti

Writer's picture: NutriOilsNutriOils

Adolescenta reprezinta perioada de dezvoltare fizica si psiho-emotionala dintre pubertate si maturitate, avand distinct 3 etape :

1. pubertatea : 11-14 ani

2. adolescenta : 15-17 ani

3. adolescenta tarzie : 18-21 ani.


Varstele de parcurgere a diferitelor stadii sunt diferite de la un adolescent la altul.


Comportamentele de risc prezente la adolescenti sunt :


- consum in exces de zahar( produse zaharoase, sucuri indulcite, energizante) ;

- consum crescut de grasimi( prin gustari) ;

- consum scazut de fibre alimentare ;

- aport crescut de grasimi saturate ;

- aport redus de calciu, fier, zinc si vitamina E la adolescente ;

- consum scazut de fructe si legume ;

- omiterea unor mese, in principal micul dejun .


In raport cu acest tipar alimentar si cu particularitatile psihologice ale perioadei, exista o serie de riscuri nutritionale frecvente in adolescenta :


- consum crescut de calorii = suprapondere si obezitate ;

- presiuni legate de aspectul fizic imaginii corpului = diete, regimuri inadecvate, tulburari de comportament alimentar ;

- aport insuficient de substante nutritive = deficit de fier, anemii ;

- aderenta la un vegetarianism gresit aplicat = deficite de vitamine si minerale ;

- alergii alimentare .















Aici va voi da niste recomandari nutritionale specifice :


- Evitarea dietelor si infometarii : adolescentii care recurg la masuri nesanatoase pentru slabire sunt foarte vulnerabili la afectiunile

ce apar prin carente nutritionale, care apar mult mai usor in aceasta perioada caracterizata prin nevoi nutritionale crescute pentru dezvoltarea fizica si psihica. Sunt total contraindicate dietele, curele, infometarea sau alimentatia sever hipocalorica, scoaterea din alimentatie a unor grupe de alimente cum sunt cerealele si painea, si asa numitele pastile de slabit care nu sunt prescrise de medic.

Aceste masuri predispun la o serie de probleme psihologice si nutritionale : obezitate( curele promoveaza obezitatea si scad sansele unui tratament eficient) , tulburari de comportament alimentar, anemii, probleme de piele.

- Alegerea unei alimentatii diverse: Toate grupele alimentare trebuiesc echilibrate in alimentatia adolescentului : cerealiere, carnea inclusiv peste, oua, lactate, fructe si legume .

- Consumul de glucide complexe : painea, cartofii, orezul, pastele fainoase si cerealele sunt surse de glucide " complexe", spre deosebire de glucidele "simple" de tipul zaharului.

- Aport adecvat de proteine : surseleanimale aduc proteinele de cea mai buna calitate( peste, carne, oua, lactate ), insa si sursele vegetale aduc proteine : mazare, fasole, soia, nuci.

- Aport de calciu : Calciul este necesar pentru sanatatea dintilor si oaselor. Adolescentii consuma, in general, mai putin calciu decat se recomanda, motiv pentru care este recomandat un consum echivalent cu 3 cani de lapte/ zi, cum ar fi de exemplu 1 cana cu lapte, un iaurt si branza dintr-un sandwich .

- Aport de fier : In adolescenta, fierul contribuie la cresterea masei musculare la baieti si la dezvoltarea si compensarea pierderilor menstruale la fete. Surse de fier se pot lua din ( carne, peste, legume cu frunza verde, mazare, fasole) , atunci cand pot duce la anemii, pot fi indicate suplimente.

- Citirea etichetelor : Adolescentii au o capacitate exceptionala de invatare, context in care citirea etichetelor poate deveni o activitate extrem de simpla si utila. Citirea cel putin a rubricii care arata continutul de calorii/ 100 de grame poate aduce informatii extrem de valoroase.

- Programarea meselor si gustarilor : desi poate parea dificil, aceste aspect poate fi deosebit de important atunci cand exista probleme de greutate. Luarea micului dejun si pregatirea unei gustari de acasa pentru pauza mare la scoala sau liceu sunt doua masuri utile.


Nu in ultimul rand, alimentatia este doar o componenta a stilului de viata, ansamblu ce determina starea de sanatate. Din acest punct de vedere, exista si alte elemente necesare pentru o buna stare de sanatate : activitatea fizica care este foarte importanta mai ales pentru corpul si sanatatea noastra, lipsa fumatului si in ultimul rand echilibrul psihologic.







0 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


  • Facebook
  • Instagram

                Multumesc!

bottom of page