top of page

Nutritia in perioada de sarcina

Writer's picture: NutriOilsNutriOils

Necesarul energetic/caloric


Odata cu inaintarea sarcinii cerintele energetice cresc, in ultimul trimestru fiind de 30-40 kcal/kgcorp/zi. Astfel, recomandarea pentru o gravida cu activitate fizica moderata este de 2000-2500 kcal/zi, iar la efort poate atinge 2500-3000 kcal/zi, functe de greutatea inainte de sarcina de exemplu la o persoana supraponderala necesarul caloric /zi va fi de 2200 kcal, iar la una sub 95% din greutatea ideala va fi de 500 kcal/zi .


Suplimentarea ratiei se aplica in cazul :

- gravidelor adolescente, cu suplimentare de 100-200 kcal/zi ;

- tinerelor cu bilant energetic necorespunzator anterior sarcinii ;

- conditiilor dificile de munca/ microclimat.


Aportul proteic


Necesarul aportului proteic creste cu sarcina : in primul trimestru se vor acoperi cerintele crescute, datorate dezvoltarii fatului, placentei si uterului. Intr-o sarcina normala, aportul proteic trebuie sa fie de 1,1 kg/kgc/zi, la gravida cu greutate normala inainte de sarcina.

Cea mai mare cerinta de proteine este in ultimele doua trimestre de sarcina, ajungand la un plus de 25 g fata de aportul premergator sarcinii, respectiv 71 g zilnic.


Aportul glucidic


Necesarul creste usor in sarcina, la 5-6 g/kgc/zi (135-175 g/zi ), cantitatea ideala pentru prevenirea cetozei si mentinerii glicemiei la normal Transferul glucozei de la mama la fat are loc continuu in sarcina.


Aportul lipidic


Va fi normal sau usor diminuat, ajustat dupa cerintele calorice ale organismului si pentru asigurarea unei cresteri adecvate in greutate. Se recomanda in meniul gravidelor : 13 g/24 ore de acizi grasi polinesaturati omega 6 ( acid linoleic ) si 1,4 g/ 24 ore acizi grasi polinesaturati omega 3 ( acid linoleic) .


Aportul de fibre


Pentru perioada de graviditate, incurajez femeile sa consume paine integrala, fulgi de cereale, legume frunzoase verzi, fructe proaspete si uscate, cu un aport de fibre pana la 28 g/zi .


Aportul vitaminic


Vitaminele cu rol esential in dezvoltarea fetala sunt urmatoarele :

- Acidul folic, care este necesar in cantitati mai mari datorita ritmului accelerat al eritropoiezei la gravida si cresterii placentei si fatului, cu predilectie la cele fumatoare si care consuma alcool.

- Vitamina B6, de 1,9 mg/zi, necesara sintezei de aminoacizi neesentiali si sintezei de niacina din triptofan

- Acidul ascorbic, de 80-100 mg zilnic, va limita actiunea factorilor de risc ambiental, cum ar fi fumatul .

- Vitamina A, este necesara similar perioadei anterioare sarcinii. Pentru gravida sub 18 ani : 750 µg echivalenti retinol sau 2800 UI, iar pentru gravida peste 18 ani : 770 µg (3000 UI) . In consecinta, suplimentele de vitamina A, NU SE RECOMANDA in primul trimestru de sarcina, doar daca s-a evidentiat deficit de retinol.

- Vitamina D, NU SE SUPLIMENTEAZA in sarcina (deci 5 µg/zi) .

- Vitamina E, apare rar in deficit, la gravide se recomanda 15 mg echivalenti de tocoferol .

- Vitamina K, poate fi urmarita pentru un nivel optim de 75 mg/zi la gravida adolescenta,respectiv de 90 mg/zi la gravidele peste 18 ani, datorita asocierilor dintre aceasta vitamina si sanatatea osoasa fetala .


Aportul mineral este mai crescut in sarcina :


- Calciul va creste in meniu in ultimele 3 luni de sarqcina, cu 0,5q-0,8q g/zi, iar cantitaqtqea totala de calciuq pe timpul gestatqiei nu trebuie sa depaseasca 2,5 g .

- Fosforul, va avea un necesar de 1250 mg/zi pentru femeile mai tinere de 19 ani si cel de 700 mg/zi pentru cele de peste 19 ani, fiind usor de asigurat alimentar.

- Fierul este necesar si in cantitati crescute in sarcina ( 27 mg zilnic si sub 45 ). O atentie deosebita se va da gravidelor expuse fumatului activ sau pasiv, la care aportul de oxigen catre fat este de asemenea redus, sub actiunea toxica a nicotinei. Se vor evita conservele, branzeturile fermentate, mancarurile grase, sosurile, prajelile, condimentele, combinatia dintre alimente bogate in fibre, cafea concentrata si alcool.

- Zincul ( de 11,1 mg/zi ) are concentratia materna invers proportionala cu cantitatea de fier suplimentata prenatal prin interferenta dintre ingestia in exces a fierului si absorbtia zincului.

- Sodiul este prezent la gravida in exces cu 500-900 mEq, din care este 1/2 revine fatului.

- Magneziul este acumulat de catre fat, pe perioada gestatiei in cantitate de 1 g, iar recomandarile aportului de magneziu pentru viitoarea mamica sunt de 360-400 mg/zi .

- Fluorul are recomandari de 3 mg/zi, fara a depasi 10 mg .

- Iodul este legat de riscul aparitiei cretinismului la nou-nascut si compromiterea dezvoltarii intrauterine, daca acest aport nu este acoperit printr-o alimentatie corecta pe perioada gestatiei. Necesarul este de 220 µg/zi.




Greturile si varsaturile


Disconfortul acestei perioade si deficitul de proteine, vitamine si electroliti care pot sa apara atunci cand creste frecventa varsaturilor corectate prin cateva recomandari :


- abandonarea fumatului si evitarea expunerii pasive la fumatul de tigara ;

- linistirea gravidei, agitatia cauzata de simptome poate accentua excitabilitatea agravand manifestarile ;

- evitarea, oboselii excesive, a mirosurilor neplacute ;

- evitarea miscarilor bruste si a stresului excesiv ;

- aerisirea frecventa a incaperii, plimbarile prin aer liber ;

- ingestia unei mici gustari dimineata, la trezire, cu circa 10 minute inainte de ridicarea din apt ( combate hipoglicemia de decubit matinala ) ;

- mese reduse cantitativ, cu "uscaturi'', respectiv glucide usor absorbabile ;

- in perioadele fara greturi se creste cantitatea de alimente consumata ;

- consumul de lichide intre mese ;

- dieta saraca in grasimi .


Marea majoritate a formelor simple de varsaturi dispar spontan spre 12 saptamani de sarcina. Dar de obicei difera de la o persoana la alta.


Constipatia


Masuri de minimalizare a constipatiei prin dieta cuprind :


- alimente bogate in fibre ;

- fructe recomandate sunt prunele so smochinele;

- ingestia de suficiente lichide ;

- evitarea degradarii excesive a vegetalelor ;

- exercitiu fizic regulat .



7 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


  • Facebook
  • Instagram

                Multumesc!

bottom of page