Alimentele sunt transportate din cavitatea bucala catre stomac prin esofag, o structura tubulara de 20-25 cm si diametru de 2-2,5 cm la adulti. Esofagul prezinta, in structura peretelui sau, straturi musculare ce se pot contracta sau relaxa cu scopul de a propaga bolul alimentar in stomac printr-o serie de miscari '' in valuri '', denumite peristaltica.
La polul inferior al esofagului, in zona de joctiune cu stomacul, exista o structura circulara denumita sfincterul esofagian inferior. Dupa inghitire, sfincterul esofagian inferior se relaxeaza pentru a permite alimentelor sa patrunda in stomac, urmand sa se contracte pentru a preveni refularea acestora si a sucului gastric acid in esofag.
Sfincterul esofagian inferior devine, uneori, lax, permitand lichidelor sau sucului acid gastric sa reintre in esofag. O conditie fiziologica in care apare acest fenomen este reprezentat de distensia gastrica postprandiala, refluxul acid fiind de scurta durata, fara sa determine simptomatologie semnificativa.
Refluxul acid se transforma in boala de reflux gastroesofagian in situatia in care determina simptomatologie ce deranjeaza pe om sau in cazul lezarii esofagului prin expunerea repetata la acid.
Factori asociati cu stilul de viata si alimentatia care pot cauza reflux gastroesofagian :
- obezitatea, cu precadere obezitatea abdominala care poate exercita o presiune mare asupra stoomacului ;
- mesele haotice si rontaielile frecvente intre mese ;
- ingestii frecvente, insotite de o evacuare lenta a stomacului ;
- balonare, constipatie ;
- mesele grele, voluminoase, mai ales cele luate seara tarziu ;
- mestecarea insuficienta a alimentelor ;
- consumul frecvent al anumitor alimente care pot declansa refluxul gastroesofagian (preparate grase, alimente picante, bauturile acide, bauturile carbogazoase, unele citrice si sucuri de citrice) ;
- alcoolul, fumatul ;
- stresul, mai ales atunci cand influenteaza si ingestia de alimente.
Modificarile de stil de viata
Prima si cea mai importanta recomandare in ceea ce priveste stilul de viata este mentinerea unei greutati corporale normale sau scaderea in greutate in cazul persoanelor supraponderale sau obeze.
Dintre modificarile de stil de viata recomandate in boala de reflux gastroesofagian, scaderea in greutate este sustinuta prin studii relevante. Nu se recomanda dietele foarte stricte care provoaca o scadere rapida in greutate, deoarece acestea pot produce un dezechilibru in tranzitul intestinal, consecintele constand in constipatie cronica si balonare.
Constipatia si balonarea pot pune presiune pe stomac, determinand aparitia refluxului gastro-esofagian. De asemenea, dietele hipocalorice se bazeaza adesea pe un continut mare de fructe si legume crude sau alti adjuvanti (cum este cafeaua neagra, ceaiul verde, sucurile de fructe, apa cu lamaie, etc) care cresc aciditatea boulului si pot sensibiliza si mai mult mucoasa esofagiana, iar unele fructe si legume de exemplu citricile si rosiile, pot chiar declansa refluxul gastric.
Evitarea luarii meselor consistente seara tarziu reduce riscul de declansare a refluxului gastro-esofagian, ultima masa a zilei, masa de seara, trebuie luata cu cel putin 3-4 ore inainte de ora de culcare. Pozitia orizontala a corpului din timpul somnului favorizeaza refluxul, iar o masa prea consistenta intarzie evacuarea gastrica inainte de somn.
Un orar al meselor regulat este foarte important in cazul acestei patologii, atat pentru preventia cat si pentru managementul medical. Mesele luate zilnic la aproximativ aceleasi ore ajuta la o digestie sanatoasa, ceea ce reprezinta o interventie de scadere a riscului de declansare a refluxului gastroesofagian.
Stresul este si el un factor de risc pentru boala de reflux gastro-esofagian, producand indigestie sau ducand la dezechilibre alimentare : mancat pe fuga, rontaieli frecvente, mancat emotional, mancat seara sau noaptea. Pentru o digestie cat mai buna, mesele nu trebuiesc luate pe fuga, alimentele trebuie bine mestecate, atmosfera trebuie sa fie relaxata. Toate acestea vor contribui la preventia aparitiei refluxului gastro-esofagian.
Persoanele susceptibile la reflux gastro-esofagian trebuie sa doarma pe un plan inclinat, astfel incat sa impiedice acidul din stomac sa revina in esofag in timpul somnului. Planul inclinat al patului trebuie asigurat printr-o saltea speciala si nu prin punerea unui numar mai mare de perne sub cap. Mai multe perne puse sub cap duc la o pozitie anormala a corpului care poate chiar agrava simptomele.
Aici va voi prezenta un tabel cu alimente sigure si alimente care pot declansa refluxul gastro-esofagian :
Comments