top of page

Alimente pentru organul cel mai uimitor- Ochiul

Writer's picture: NutriOilsNutriOils

Cele mai bune alimente pentru ochi sunt Caisa, Morcovul si Spanacul.


Va voi prezenta cateva boli ale ochiului:



1. Cataracta este opacitatea cristalinului. Pana acum s-a crezut ca aceasta este o consecinta a procesului de imbatranire si ca nu se poate face nimic sau foarte putin pentru a impiedica acest lucru.




Dieta- Exista o relatie destul de stransa intre dieta si formarea cataractei. Aici se vor folosi alimente din abundenta cu provitamina A si vitaminele antioxidante C si E, cum sunt legumele, fructele si semintele ,poate impiedica formarea cataractei la batranete.

Ca si sfat, diabetul , folosirea unor medicamente cat si radiatiile ultraviolete sau cele de raza X favorizeza de asemenea formarea cataractei .

Se creste consumul de dovleci, antioxidanti, vitamina C si vitamina E.

Se elimina sau se reduce produsele lactate , grasimile totale untul si sarea.


Va dau o informatie foarte interesanta pe care sunt sigura ca nu stiati. Untul este alimentul care, consumat in mod regulat, creste cel mai mult riscul de aparitie a cataractei.


2. Conjuctivita( ochii inrositi) ca si cauze ale aparitiei pot fi diferite tipuri de bacterii sau iritatii produse de fum.

Dieta- o dieta saraca in vitaminele A si B predispune la uscarea conjuctivitei si intretine sau agraveaza conjuctivita. Se creste consumul de caise , Vitamina A si vitaminele B.


3. Pierderea acuitatii vizuale ca si cauza cea mai mare ar fi disfunctia retinala provocata de diabet si arteriosleroza (ingustarea arterelor).


Dieta- deficienta de antioxidanti cauzata de o dieta saraca in fructe, legume, radacinoase, nuci si seminte oleaginoase pot contribui la deteriorarea retinei si poate agrava pierderea acuitatii vizuale.





Se creste consumul de morcovi, spanac, caise, dovlecei, afine si mure. De stiut Morcovul este alimentul cel mai bogat in betacaroten (provitamina A) .






Castanul salbatic – calmeaza senzatia de usturime si iritatiile datorita substantelor sale active













Arnica – uleiul esential de arnica calmeaza inflamatiile oculare






















Mesteacanul alb – intareste imunitatea ochilor deoarece contine vitamina C, potasiu si calciu

Recoltarea mesteacanului alb

Frunzele se culeg in lunile mai-iulie cand au gust slab-amarui, miros caracteristic, sunt lipicioase si contin cea mai mare cantitate de rezine. Mugurii si scoarta de pe ramurile tinere se recolteaza primavara (martie-aprilie). Seva se obtine tot primavara, inainte de deschiderea mugurilor, prin sfredelirea tulpinii, la 50 cm de la sol sau a ramurilor mai groase. Se foloseste un sfredel cu grosimea de 1 cm, pe o adancime de 3-5 cm. Colectarea sevei se face cu ajutorul unor tevi subtiri, introduse in gaurile scobite si se conserva in frigider.













Rostopasca – este extraordinar de eficienta impotriva virusurilor si mai ales pentru ochii uscati

















Gutuia – este buna pentru alergii si febra fanului deoarece contine pectine si calciu















Iarba de silur (Euphrasia Officinalis) – calmeaza ochii persoanelor ce isi petrec foarte mult timp in fata calculatorului




















Grasimea de gaina – face minuni aplicata ca unguent pe ochi impreuna cu iarba de silur

Strugurii – ajuta cu precadere ochiul in timpul vederii nocturne

Patlagina – taninurile pe care le contine trateaza infectiile oculare














Capsuna – ajuta ochii in timpul vederii nocturne

Ananasul – enzimele continute de acesta relaxeaza ochii obositi din cauza calculatorului Rozmarinul – purifica ochii si protejeaza vasele de sange oculare



0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


  • Facebook
  • Instagram

                Multumesc!

bottom of page