top of page

Recomandari pentru perioada sarcinii

Writer's picture: NutriOilsNutriOils

Updated: Feb 9, 2021

Asigurati-va ca aveti un aport adecvat de calorii si nutrienti.


- Pentru a ajunge la greutatea dorita aveti nevoie in plus, fata de perioada anterioara sarcinii, de aproximativ 100 de calorii in primul trimestru de sarcina si 300 calorii pentru urmatoarele doua trimestre.


- 100 de calorii inseamna 5 smochine, doua mere mai mici, un pahar de lapte 1,5 % grasime sau o felie si jumatate de paine integrala, 300 calorii inseamna o bucata de paine integrala plus 6 nuci, plus 1/4 cana branza de vaci si un pahar de lapte 1,5% - 2% grasime.


- gravidele subponderale vor avea nevoie de mai multe calorii. Daca va este rau dimineata in primul trimestru, limitati consumul de dulciuri si alimente foarte grase si incercati sa consumati cantitati mai mici de alimente la o masa, avand mai multe mese pe zi.






NORME DE CRESTERE IN GREUTATE IN TIMPUL SARCINII


- La femeile subponderale sau cu greutate normala, ritmul de crestere sanatos recomandat pentru sarcina unica este de 0,450 kg / saptamana pentru trimestrele doi si trei de sarcina. La femeile supraponderale, se recomanda o crestere de 0,270 kg, iar la cele obeze de 0,225 kg.


- Cel mai important mesaj pentru femei este ca trebuie sa atinga o greutate normala, sanatoasa, inainte de conceptie. Este mai sanatos si pentru mame- vor avea un risc mai redus de a face hipertensiune de sarcina sau de a apela la cezariana, dar este mai sanatos si pentru bebelus, deoarece copiii care se nasc din mame obeze au un risc mai mare de a se naste prematur si, de asemenea, un risc mai mare ca mai tarziu ei insisi obezi.


- sarcina nu este momentul curelor de slabire.


Dezechilibre nutritionale in sarcina si sindromul metabolic


Rezistenta la insulina a descendentilor, un semn distinctiv al sindromului metabolic uman, este consecventa programata prin dezechilibrul alimentar matern.


Asadar, statusul nutritional matern poate fi implicat in aparitia acestui sindrom care grupeaza urmatoarele simptome : hipertensiune, obezitate centrala, hiperlipidemie ( colesterol sau / si trigliceride crescute), intoleranta la glucoza si/sau hiperinsulinemie sau hiperglicemie.


- Asadar, greutatea mica la nastere asociata in mod constant cu riscul crescut de rezistenta la insulina, sindrom metabolic, diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare.


- Cel mai nefavorabil tipar de crestere pare sa fie greutatea mica la nastere si in prima copilarie, urmata de o crestere rapida a greutatii corporale. greutatea mica la nastere combinata cu o rata mare a cresterii in greutate in copilarie sau un IMC crescut la varsta adulta confera riscul cel mai mare.




Sper ca te-am ajutat draga cititior cu aceste informatii , pentru mai multe lamuriri scrie-mi :

Email : nutrioils@yahoo.com

4 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


  • Facebook
  • Instagram

                Multumesc!

bottom of page