top of page

Cum sa citesti o eticheta

Writer's picture: NutriOilsNutriOils

Toate produsele pe care le consumi au o eticheta care contine informatii despre respectivul aliment, ingredientele din care a fost facut, de cine si unde a fost produs, cat de proaspat este si cat timp poti sa-l pastrezi. Invata sa descifrezi termenii diferiti pe ambalajele alimentare, ca sa stii ce mananci.


Compozitia- aici sunt enumerate toate ingredientele prezente intr-un produs, in ordine descrescatoare din punct de vedere al cantatii, adica primul este pus ingredientul folosit in cantitatea cea mai mare. De exemplu, daca pe o ciocolata este trecut primul zaharul, inseamna ca are zahar mai mult decat cacao. Tot aici vei gasi enumerate multe “E”-uri, substante permise in industria alimentara care au rolul sa pastreze calitatile nutritive, prospetimea, culoarea si consistenta unui produs. Acesti agenti de conservare si potentiatori de gust exista in toate produsele ambalate, iar litera ”E” vine de la Europa. Scopul lor e sa faca un aliment mai gustos, mai pufos, mai frumos, mai rezistent si nu-ti pun sanatatea in pericol.

Producator si termen de valabilitate - tot pe eticheta vei gasi numele producatorului si tara de origine a unui aliment, conditiile in care trebuie pastrat la frigider si termenul de valabilitate dincolo de care produsul respectiv nu mai poate fi consumat in siguranta.

Tabelul de nutrienti - de aici afli tipul si cantitatea de substante nutritive dintr-un produs : proteine, glucide/carbohidrati (zahar si amidon), grasimi (lipide), vitamine, minerale, apa. De obicei, ele sunt exprimate in grame si raportate la 100 g de produs. Tot aici vei gasi si continutul de energie (calorii) din 100 g de produs. Exista etichete in care exprimarea se face la portie/bucata, nu la 100 g. In acest caz ti se spune cate portii exista in respectivul pachet, cate grame inseamna o portie corecta si cate calorii/nutrienti contine aceasta portie. De exemplu, un pachet de 100 g biscuiti poate contine 4 portii de cate 25 g cu 100 cal/portie.


DZR= doza zilnica recomandata


Ca sa fie totul si mai complicat, exista etichete care arata procentul de nutrienti/calorii pe care un produs il contine raportat la cantitatea totala de calorii/nutrienti recomandate pe o zi intreaga. De exemplu, o portie de cereale (30g) acopera 10% din dieta de 2000 cal/zi a unui adult.




9 views0 comments

Recent Posts

See All

댓글


  • Facebook
  • Instagram

                Multumesc!

bottom of page