top of page

Copilul hiperactiv

Writer's picture: NutriOilsNutriOils

Hiperactivitatea este astazi o problema foarte obisnuita a copilariei si provoaca dificultati importante in multe familii. Aproape toti copiii manifesta un comportament hiperactiv intr-o perioada sau alta a vietii lor.

Copilul hiperactiv se foieste si se agita, nu poate sta jos nicio clipa, alearga in loc sa mearga si, in mod constant, alearga de la un obiect la altul.Multi copii hiperactivi nu se opresc din vorbit.

Perioada de timp in care sunt atenti este scurta, actioneaza inainte de a gandi, sunt impulsivi, atentia le este usor distrasa si uita usor. Adesea sunt incapabili sa urmeze o serie de actiuni si au un nivel scazut de timiditate. sunt adesea cu toane, iritabili, se supara usor si au probleme atunci cand trebuie sa se concentreze.



Un numar de cazuri de hiperactivitate se datoreaza problemelor emotionale sau nivelului de inteligenta. Alte cazuri se datoreaza unei lipse de disciplina constanta sau ineficienta in familiile respective.

Deseori, copiii hiperactivi controleaza situatia din camin mai mult decat parintii lor; parintii cedeaza de multe ori in fata dorintelor copilului pentru a evita o " confruntare" .

Un tip de hiperactivitate are drept cauza o deviatie sau intarziere a dezvoltarii copilului. Acesti copii nu-si pot controla comportamentul, deoarece " centrul stapanirii de sine" nu se dezvolta la fel de rapid pentru sectiunile motorii ale corpului.

Controlul de sine se maturizeaza pe la varsta pubertatii, iar nivelul de activitate scade; timpul necesar concentrarii si atentiei creste.

Suprastimularea in fata televizorului, jocurile competitive etc pot duce la hiperactivitate. Unii psihiatri sunt de parere ca schimbarea frecventa a imaginilor-cum putem vedea la spectacolele TV- sau cum sunt numeroasele scene de violenta din mai multe programe, au un efect stimulativ asupra copiilor sensibili.

Unii copii hiperactivi sunt usor de identificat, chiar ca sugari: pot avea dificultati cu somnul sau cu mancarea (au adesea colici) si se tarasc in mod frecvent in afara patuturilor.

Fara indoiala majoritatea cazurilor de hiperactivitate se datoreaza factorilor de alimentatie, dupa cum va urma.


TRATAMENT :


  1. Parintii trebuie sa faca front comun in fata copilului. Ei trebuie sa aiba stabilite reguli si pretentii pentru indeplinirea lor: Cand unul dintre parinti submineaza autoritatea celuilalt, va rezulta confuzie, nesiguranta si finalitatea este nesigura, lucruri, care sunt de asteptat sa duca la o crestere a hiperactivitatii copilului.

  2. Un program regulat este vital pentru cresterea copiilor hiperactivi. Ora de desteptare, mesele si ora de culcare trebuie stabilite intr-un program fix, timp de 365 de zile pe an. Un copil care este obisnuit sa mearga la culcare la ora fixa va protesta mai putin decat unul care are un program de culcare dezordonat.

  3. Unii copii se poarta urat pentru a atrage atentia. A recunoaste comportamentul frumos al unui copil este un mod stralucit de a i-l intari.

DIETA


Exista o dieta unde sa folosit in mai multe cazuri de hiperactivitate. Aceasta dieta elimina toate alimentele care contin salicilati. Se numeste dieta Feingold.


Alimente care contin salicilati:

- caise

-capsuni

-castraveti

-mere

-migdale

-muraturi

-mure

-nectarine

-prune

-stafide

-struguri

-zmeura

-piersici


Alimentele care contin, coloranti artificiali si arome artificiale trebuiesc eliminate din dieta copiilor. Daca in timp de patru pana la sase saptamani copilul are o ameliorare in comportament, ca urmare a dietei, alimentele din lista pot fi reintroduse, unul cate unul.

Daca nu se observa o crestere a activitatii, dupa 3 sau 4 zile de la folosirea alimentului, puteti adauga inca unul in lista. Puteti testa alimentele in acest mod.Dieta trebuie sa fie respectata cu strictete.

As sugera sa urmeze dieta intreaga familie pentru a fi mai usor mamei cat si copilului.

Zaharul si laptele sunt considerati agenti alergeni principali, dar si ouale, porumbul, graul, citricile, carnea de vita si de porc sunt o cauza frecventa in alergii.

Alimentele care irita stomacul sau inflameaza nervii trebuiesc scosi cum ar fi : cafeaua, ceaiul negru, bauturile cola si ciocolata; orice produs ce contine otet, branza, varza acra, sosul de soia. Acestea pot fi inlocuite prin alimente integrale : legumele si fructele proaspete, fasole cat si alte legume.

Aceste alimente sunt o sursa abundenta de vitamina B ce calmeaza nervii si minerale.

0 views0 comments

Recent Posts

See All
Migrena

Migrena

Comments


  • Facebook
  • Instagram

                Multumesc!

bottom of page